Niet voor de goeden

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Niet voor goede mensen – PopUpGedachte vrijdag 7 juli 2023

Hij schuifelt dichter- en dichterbij de sopraanpartij van het koor dat staat te zingen onder een prachtige galmende onderdoorgang in hartje Amsterdam. Hij staat bijna met zijn neus tegen de rug van de met toewijding zingende vrouwen. Hij lijkt mee te willen lezen over hun schouder, maar zijn intenties vertrouw ik niet helemaal en ik ga dichterbij staan. Hij staat wat onvast op de benen, ik vermoed dat hij dakloos is of in elk geval thuisloos en hij houdt ongepast weinig afstand – maar lijkt écht geïnteresseerd in het muziekpapier. Ik twijfel of ik hem vriendelijk een stapje naar achter moet zetten. Twee dingen weerhouden mij. Allereerst de mogelijkheid dat hij met luide stem mij zal zeggen me er niet mee te bemoeien – dat zou het koor meer storen dan zijn huidige nieuwsgierigheid. En er is nog iets; hij lijkt écht te genieten van de muziek. Even later staat hij bijna in de cirkel van de koorleden, ik hou hem in de gaten. Maar hij geniet. Dat is het. Afleidend voor sommigen, maar het lijkt even de hemel voor hem.

Voor wie is dat koor, hè? Voor de koorleden? Voor de keurige omstanders? Of voor deze man die waarschijnlijk het een en ander aan shit heeft gezien in zijn leven? Het goede van deze wereld, voor wie is dat bedoeld? Voor de mensen die het goed doen? Voor de betrokkenen, de gewaardeerden?

Ze zeggen dat christendom iets is voor vrome mensen, maar dat is natuurlijk niet zo. Dat geloof iets is voor mensen die serieus zijn, dat het voor vrome, betrokken burgers nog op een bepaalde manier logisch is om in een kerk te zitten. Maar niets is minder waar volgens de man van Nazareth. Dit verhaal van christendom is niet voor de vrome kant van mij bedoeld, het is voor mijn onvermogen, mijn lelijkheid, mijn korte lontje, mijn verborgen zijde. Christendom is voor degenen die er allang niet meer in geloven, die hun portie aan fikkie gaven en voor hen die menen dat alle buitenlanders maar beter kunnen oprotten want het is al zo verrotte lastig om te leven in dit land. Het is voor de mensen die jaloers zijn, voor degenen die profiteren van de huizenmarkt en er nog een schepje bovenop doen als ze meer geld kunnen verdienen aan wanhopige mensen.

Is het dan wel voor mij? Met mijn goede gedrag? Of het deel van mij met het goedbedoelde, maatschappelijk betrokken, gelovig gedreven gedrag? Misschien. Misschien wel voor zover ik ruimte heb voor de ander, voor de in mijn ogen onaangepaste, voor de racist en profiteur. Die niet zover van mijn eigen hart en in mijn eigen ziel woont – maar die ik ook liever niet onder ogen wil komen. Terwijl die niet kan genezen als die in het donker blijft schuilen.

Dit staat er in de lezing van de dag:

“Jezus zag iemand aan het tolhuis zitten die Matteus heette, en Hij zei tot hem: 'Volg mij.' De man stond op en volgde Hem.Terwijl Hij nu in diens woning aan tafel aanlag, kwamen ook vele tolle­naars en zondaars met Jezus en zijn leerlingen aanliggen. Toen de Farizeeën dat zagen, zeiden ze tot zijn leerlingen: 'Waarom eet uw Meester met tollenaars en zondaars?' Hij hoorde dit en zei: 'Niet de gezonden hebben een dokter nodig, maar de zieken. Gaat heen en leert wat het zeggen wil: Ik wil liever barmhartigheid dan offers. Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.”

Vrij compact verhaaltje met een stevige boodschap voor de religieuzen. En een omarming voor hen die maatschappelijk niet ok worden bevonden, maar graag eens bij die rabbi aanschuiven. Wat betekent dit voor mijn uitspraken over wat recht is? Hoe scherp te zijn op recht en onrecht én je niet met de zogenaamde ‘vromen’ afzijdig te houden van degenen die maatschappelijk of religieus gezien tot de paria’s behoren? Geen idee, om over na te denken. Maar ‘het is niet voor de vromen’, dat is wat zeker is. Pech voor de vromen, maar niets aan te doen. Wel fijn voor dat stukje wat niet zo vroom is.

Tot zover vanochtend – een hele goede vrijdag gewenst – en vrede, en alle goeds.

 

 
Vorige
Vorige

Doen wat je moet doen

Volgende
Volgende

Niet voor- of achteruit