Het begint met het leven

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Het begint met het leven – PopUpGedachte donderdag 29 februari 2024

Je zou kunnen zeggen dat de ontdekking van de ellende van de voedselindustrie in onze wereld – ellende voor dier, milieu en mens – leidde tot vegetarisch eten bij ons. Niet dat het eten van een stukje vlees an sich problematisch hoeft te zijn, zeker als het dier met liefde is verzorgd, er een eerlijke prijs voor wordt betaald en de klimaatimpact mee wordt gewogen in hoeveelheid vlees en manier van zorgen voor het beest. Maar dat zijn nogal wat mitsen en maren en gezien de hoeveelheid mensen op de planeet en de hoeveelheid beschikbare ruimte, de uitstoot en weet ik wat niet al – vegetarisch was een logische optie. Toch is het eenzijdig en te simpel om te zeggen dat kennis leidde tot handelen. Het is minstens zo waar om het andersom te beweren. Dat er aanleiding was om steeds vegetarischer te gaan eten, maar dat echte kennis over hoe de wereld van de vleesindustrie en de situatie van het klimaat in de wereld – dat echte kennis daarover kwam ná de switch in ons menu.

Gaat kennis nou aan de handeling vooraf, of is dat net zo goed andersom? Gaat liefde aan de relatie vooraf? Of volgt liefde op de relatie – en is verliefdheid de tool om twee mensen bij elkaar te krijgen maar het houden-van is iets wat later komt, als je al jezelf in de relatie bevindt.

Met spiritualiteit en geloof is er iets dergelijks aan de hand. Sommigen beweren dat ze niet in een God kunnen geloven en dat daarom de wereld van geloven ontoegankelijk voor ze is. Terwijl de handelingen van geloven leiden tot een inzicht in wat er eigenlijk bedoeld werd met geloven en met het idee van een God – en leer je door je over te geven aan de rituelen, aan de veronderstellingen, aan de hoop, dat er misschien wel zoiets als een God bestaat – maar dat het totaal om iets anders gaat dan je eigenlijk bedacht. Geloof begint niet met kennis, het begint met het leven.

Stanley Hauerwas, één van de grootste theologen uit de Verenigde Staten, radicaal pacifist, schreef een hoofdstukje over de Bijbel in een van z’n boeken met de titel: Hoe trekken we de bijbel uit de handen van Noord-Amerikaanse christenen. Terwijl generaties christenen hebben geprobeerd mensen aan het bijbellezen te krijgen, wil hij de bijbel losweken uit de handen van mensen die het verhaal niet lijken te willen leven. Niet dat dit geldt voor alle Noord Amerikanen, maar de mensen die met de bijbel in de hand oorlogszuchtige, mens onterende taal uitslaan, hij zou ze het liefst de bijbel meteen ontnemen want dat boek helpt echt niet, het doet niks, het heeft geen zin – of werkt misschien zelfs omgekeerd -  als je het niet wilt leven.

In de lezing van de dag een vertelling van de rabbi, waarin een rijk man die tijdens zijn leven een arme bedelaar voor zijn deur volkomen negeerde, vanuit de krochten van het dodenrijk aan Abraham vraagt om zijn broers te waarschuwen. Stuur die bedelaar naar mijn broers, zegt hij, om ze te waarschuwen dat het slecht met ze af kan lopen. Dan staat er:

 Abraham sprak: Zij hebben Mozes (de boeken van Mozes, oftewel de wet en regels voor het inrichten van de samenleving en de onderlinge zorg en liefde) en de profeten; laat ze naar hen luisteren. Maar hij zei: Och neen, vader Abraham! Maar als er een uit de doden naar hen toegaat, zullen ze zich bekeren. Hij echter sprak tot hem: Als ze naar Mozes en de profeten niet luisteren, zullen ze zich ook niet laten overreden, als er iemand uit de doden opstaat.'

De opstanding van wie dan ook heeft geen enkele zin als er niet al een leven is dat zoekt naar het recht, en de liefde. Een bizar idee als de opstanding van rondom Pasen kan verdieping brengen in de harten van de mensen die vrede en recht zoeken – niet andersom. Het spirituele leven begint niet met een wonder uit de hemel, maar een verlangen naar recht en liefde en dat te leven. Daar structuur in aan te brengen of dat bewust te onderhouden. Dat leven leidt tot dieper kennen, tot een groeiend besef van wat je eigenlijk begint te geloven over de wereld, de mens en God.

Straks is het Pasen, nu is het eenvoudigweg de tijd van reflectie – in deze veertig dagen – hoe mijn verlangen er bij zit, mijn hoop een leven van liefde en recht en zorg en genade. Best prima tijdsbesteding.

Tot zover vandaag even. Een hele goede donderdag gewenst, meer over de popupgedachte te vinden op www.popupgedachte.nl en voor nu: vrede gewenst, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Verandering

Volgende
Volgende

Uitpraten