Verandering

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Verandering – PopUpGedachte vrijdag 1 maart 2024

Hij zat dinsdag bij ons aan tafel en vertelde over zijn vlucht. Twee momenten van nieuw leven, van onvoorstelbaar geluk herinnert hij zich. De eerste keer was na de tocht door Bulgarije, de tweede bij de aankomst in Triëste, het eerste stadje in Italië. Ik ken het plein, daar. Waar vluchtelingen dag in dag uit aankomen, waar twee oude mensen samen met een heel team van vrijwilligers al jarenlang dag in dag uit eten uitdelen, voeten verzorgen en mensen aan droge of warme kleding helpen.

Hij was oud geworden, zei hij. In twee jaar was hij van een jonge jongen die moest vluchten vanwege politieke activiteiten een man op leeftijd geworden. Z’n haar was uitgevallen, hij had een baard en z’n moeder herkende hem niet meer toen hij eindelijk met haar kon beeldbellen. Toch herinnert hij zich het geluk, na de vele donkere dagen.

Vandaag in de lezing van de dag het treurige verhaal van Jozef die gehaat wordt door z’n broers. Dit staat er: “Zodra Jozef bij zijn broers was gekomen, trokken ze hem zijn bovenkleed uit, dat mooie veelkleurige gewaad, en gooiden hem in de put; de put was leeg, er stond geen water in.Daarna gingen ze zitten eten. “

Het verhaal van Jozef loopt op wonderlijke wegen verder. En vandaag heb ik er niet veel meer aan toe te voegen dan deze zinnen van Martin Luther King, ze zijn bijna een gedichtje voor iedereen die licht zoekt in het donker, die wil blijven hopen tegen de klippen op. Als de gesprekken moeizaam worden en de interne dialoog ingewikkeld, als het licht niet vanzelfsprekend is, bij jou of bij de ander. Dan deze, voor vandaag, op deze vrijdag:

Als onze dagen langdradig worden

Met laaghangende wolken van

Wanhoop

En als onze nachten

Donkerder worden dan

Duizend middernachten

Laten we dan ons eraan herinneren

Dat er een creatieve kracht huist

In dit universum

Die bezig is om de gigantische bergen

Van kwaad neer te halen

Een kracht die een weg maakt waar geen uitweg is

En donker gisteren verandert in een stralend morgen.

-Martin Luther King

Tot zover. Een hele goede vrijdag gewenst, een heel goed weekend. Maandag weer een nieuwe popupgedachte. En voor nu: vrede gewenst, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Perspectief

Volgende
Volgende

Het begint met het leven