Met wie trek ik op?

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Met wie trek ik op? – PopUpGedachte dinsdag 26 september 2023

Vandaag ben ik 15 jaar getrouwd! Dus ik weet wel met wie ik optrek en hoop dat nog heel lang te blijven doen. Precies zoals die hele oude oerteksten zeggen; een mens zal zijn vader en moeder verlaten, zich verbinden met diens partner en zij zullen samen een nieuwe eenheid vormen. Zoiets, vrij vertaald. Je verlaat het ene, het thuis, de plek waar je opgroeit en vormt een nieuwe verbinding. Of dat nu met een partner is of niet – dat verlaten doe je toch wel. Vandaag de dag ietsje later dan toen ik student was, maar dat heeft alles met geld te maken, zo heb ik begrepen, en onbetaalbare huren.

Het verlaten van je ouderlijk huis – dat gaat iets verder dan een fysieke of geografische werkelijkheid. De meesten van ons hebben niet alleen hun ouderlijk huis verlaten, maar ook één of meerdere plekken van geestelijk of mentaal thuis zijn. Vond de één een tijdelijk thuis in hippiesferen, de ander in charistmatisch halleluja-dom, een derde in universitaire rationaliteit en zo zijn er nog talloze opties. Het oude biedt niet meer de ruimte voor de ontwikkeling, of heeft je zelfs beschadigd, het wordt tijd om ergens anders een thuis op te bouwen.

Maar zo eenvoudig is dat nog niet. Het volgende thuis is vaak een tijdelijk thuis. Het biedt bij lange na niet wat het oorspronkelijke thuis biedt. Dat kan ook niet anders, het is een reactie, een verzet soms. Dus reizen de meesten verder. Met partner, zonder partner, met het verlaten van de partner, door het vinden van een partner, door vrienden, leraren en soms helemaal op hun eentje.

Het is een belangrijke vraag: Met wie trek ik op? En hoe solide is dat? Of is het uiteindelijk toch de familie die de doorslag geeft, als zij zich zorgen maken en je komen halen, weet je dat al het reizen en verbinden aan anderen, misschien toch maar dunnetjes was? Dit staat er vandaag in de lezing van de dag over de rabbi uit Nazareth

In die tijd zijn moeder met zijn broeders bij Jezus, maar vanwege de menigte konden zij Hem niet bereiken. Men liet Hem dus weten: 'Uw moeder en uw broeders staan buiten en willen u spreken.'
Maar Hij gaf hun ten antwoord: 'Mijn moeder en mijn broeders zijn zij, die het woord van God horen en er naar handelen.'

Het lijkt erop dat ma en broers zich zorgen maken over de werkdrift en de landelijke ophef die Jezus veroorzaakt. Waarom zouden ze anders opeens als gezin opduiken. Hij moet maar even mee naar huis, theetje op de bank en even goed praten. Maar de rabbi weigert – en in een cultuur waarin familie nog veel belangrijker is dan bij ons, is dat ongehoord. Het moet schokkend zijn voor de toehoorders en nogal radicaal.

Maar zou het instructief zijn voor ons vandaag? Voor die ‘met wie trek ik op’ vraag? Wie zijn mijn familie? Het Woord van God horen en ernaar handelen, klinkt nogal abstract. En ook weer niet helemaal. De nieuwe familie gaat niet over bloedband, het gaat niet over mensen die jou zien staan, het gaat niet over jou, niet over hen, het gaat over geloofwaardigheid in handelen en een vertrouwen dat hun antenne in het leven vrij zuiver staat afgesteld. Ze laten zich inspireren door het Goede, blijken bereid ernaar te luisteren en daarin vind je elkaar. Én dat is geen vage woordwerkelijkheid of een religieus naampje of kader, het is zichtbaar in wat je doet. Zo vormt de rabbi zijn familie. Voor de korte tijd die hij maar te leven heeft.

Zijn moeder lijkt zich niet afgewezen te voelen en blijft in de buurt, tot en met Golgotha. Ook zij weet zich geroepen om de innerlijke stem te horen en ernaar te handelen. Zoals ouders nou eenmaal gebeurt als hun kinderen opgroeien, dat ze van hén leren.

Met wie trek ik op? Een mooie vraag voor vandaag, om eens om je heen te kijken en naast die definitie van de rabbi te leggen: degenen die de Stem horen en ernaar handelen, die Goede, goddelijke goede.

Tot zover vandaag. Een hele goede dinsdag gewenst, en vrede, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Dat het ons spijt

Volgende
Volgende

Leven en lef