Wat wil je nou nog meer?

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Wat wil je nou nog meer? PopUpGedachte 21 februari 2024

De rapporten buitelen over elkaar heen, dat is het probleem niet. Onlangs nog gelezen over de stilvallende golfstroom met de huiveringwekkende temperatuurveranderingen die dat weer kan teweegbrengen. Daarbij is er natuurlijk altijd de wetenschappelijke slag om de arm dat niets met honderd procent gegarandeerd kan worden – en al zo vroeg als vanaf 2025 kan plaatsvinden. Kan ook wat langer duren.

En toch is het niet zo goed te doen om werkelijk je leven te veranderen. Allereerst omdat de impact van dat ene leventje van mij zo weinig verandering op het geheel teweegbrengt. Maar ook omdat verandering gewoon moeilijk is, de zin ontbreekt, de gewoonte van de dag zo van ijzer is – en omdat rapporten aan iedereen gericht zijn. Als de hele wereld nou acuut in paniek zou raken, dan ik ook. Nu niet, niet echt.

Ik moet eraan denken als Jezus vandaag weer eens wat harde woorden gebruikt over zijn tijdgenoten. Het lijkt zo’n sympathieke rebel, die man van Nazareth, maar het gaat er regelmatig scherp aan toe. Vandaag dus ook en wel met deze woorden, een beetje cryptisch voor ons anno nu maar glashelder voor z’n tijdgenoten:

In die tijd, toen het volk samenstroomde, begon Jezus te spreken:
'Dit geslacht is een verdorven geslacht; het verlangt een teken,
maar geen ander teken zal het gegeven worden dan het teken van Jona.
Zoals namelijk Jona een teken werd voor de Ninevieten,
zo zal ook de Mensen­zoon het zijn voor dit geslacht.

Jona ging naar Ninevé, sommigen kennen het kinderliedje. En het verhaal met die vis, maar daar doelt de rabbi even niet op. Na de vis loopt Jona de grote stad Ninevé binnen en zegt: bekeer u, anders wordt deze stad met de grond gelijk gemaakt, zo zegt God. Meer zegt’ ie niet en na drie dagen houdt die er ook alweer mee op. Maar de mensen in Ninevé worden geraakt, beginnen te bidden en te vasten en vermurwen God. Jona boos, want hij had net zo’n hekel aan Ninevé als Netanyahu aan Gaza. Niks bekeren, omkeren was de bedoeling.

Jezus de wonderdoener doet even geen wonderen. Hij is het zat, zo lijkt het. Je zoekt spektakel, iets waardoor iedereen op andere gedachten komt met oeh’s en aah’s. Maar je hebt alle info al. Tijd om je gedrag te veranderen, om nationalistische en religieuze trots te parkeren, om weer in alle kwetsbaarheid degenen lief te leren hebben die je niet zag staan. Om te beseffen dat je zelf leeft van aan elkaar geschakelde momentje van genade en dat je die hebt uit te delen.

Dat onze wereld een fikse ommekeer te wachten staat is wetenschappelijk gezien uiterst realistisch. We hebben het echter zo uitbesteed aan de wetenschap en de politiek dat ik niet zo goed weet of ik er ook spiritueel chocola van kan maken. En of het niet een oproep tot serieuze bekering is voor een wereld waarin de machtigen zich te goed hebben gedaan aan de kwetsbaren en het kwetsbare, van kwetsbare mensen tot kwetsbare ecosystemen – en manieren hebben gevonden om zo ongeveer alles te industrialiseren. Dat we dat tij misschien niet gaan keren, is nog geen reden om niet te bidden of te vasten en de Eeuwige te vragen wat ons te doen staat nu.

Tot zover even de overweging van vandaag. Een hele goede woensdag gewenst. En in dit alles, voor ons allemaal – vrede gewenst, echte vrede, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Hoe doe je dat dan? Leidinggeven

Volgende
Volgende

Het gaat z’n eigen weg