Wat te verlangen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Wat te verlangen? – PopUpGedachte maandag 20 februari 2023

Wat hoop ik nou ten diepste? Wat verlang ik van mezelf, van de ander, van God misschien? Als ik in de problemen zit, dan weet ik het wel. Dan wil ik eruit. Simpel. Nood leert bidden, dat idee. Maar zo niet? Wat áls ik er dan uit ben, wat dan? Ik heb al moeite met een verlanglijstje voor mijn verjaardag, daar staat nu sinds jaar en dag hetzelfde op – iets met boeken, een fijne whisky en nog iets. Maar vraag me wat ik verlang en ik zou het niet weten. Niet echt.

Interessant contrast wel. De zelfhulpsectie in de boekwinkel is enorm gegroeid. Overal zijn cursussen te krijgen, TedX is niet meer weg te denken; allemaal wegen ter verbetering. Daaronder moet een soort verlangen zitten naar weten of controle of groei of succes. We worden doodgegooid met reclame. Ik dacht altijd dat dit was omdat we hebberige mensen zijn en dat aanbieders vechten om degene te zijn die de behoefte vervuld. Maar vanochtend denk ik; het kan ook zijn dat we niet weten wat we willen en dat aanbieders proberen ons begeren op te steken; zodat we weer gaan verlangen. Zodat we weten wat we willen. En dán kunnen zij die behoefte vervullen.

De tekst van de dag is er vandaag vrij helder over. Één ding is er echt te willen. En echt nodig. En voorradig. En dat is wijsheid. Dit staat er:

Een alleen is wijs en zeer te vrezen: Hij die zit op zijn troon, de Heer. Hij is degene die de wijsheid heeft geschapen, die haar heeft bezien en uitgemeten en haar heeft uitgestort over al zijn werken; in al wat leeft is zij aanwezig, zoals Hij haar geeft. Hij deelt haar toe aan wie Hem liefhebben.

Dat gaat niet over de wijsheid uit de fles. Ook niet over boekenwijsheid. Allemaal leuk en aardig, maar een beetje surrogaat. Dit gaat over de wijsheid van de Eeuwige, die overal in de wereld te herkennen is, in de ander, in natuur, in de structuur van water, in de beweging van de lucht, in de werking van bomen, in de dynamiek van de liefde, in het herstel van een wond op de knie van mijn kind, in de trillende zang van een vogel hoog boven de daken van de stad, in de seizoenen en hun traagheid, in geboorte en sterven, in rouw en liefde en dankbaarheid en de kleuren, geuren en textuur van eten. Wijsheid is overal, zoals schoonheid dat is.

En de toegang tot deze wijsheid is de liefde, de liefde voor de bron van wijsheid, liefde voor de maker, verbondenheid met de oorsprong. Want wie liefheeft, herkent de ander in alles. Gaat kijken met de ogen van de ander. Zo verdiept wijsheid zich.

Lastig van onze tijd is dat wijs en verstandig zomaar equivalent is aan saai. Nog een wijntje dan? Nee, ik kan maar beter verstandig zijn. Of; dat is niet wijs. Dan is wijs automatisch sober, of beperkend. Terwijl dwaas avontuur is en speels en intuïtief. Het kan een bijzonder goed idee zijn om dat glas te laten staan, hè? Daar niet van. Maar wijsheid is meer dan zelfbeperking. Wijsheid in de oude teksten is ook de geest die de wereld doortrekt, de grootsheid van een zonsondergang, de omarming van de liefde, het loslaten van al dat gejakker en eten en drinken met hen die je gegeven zijn, omdat we niet weten wat morgen brengt. Wijsheid is de levensgeest, de geliefde van de Eeuwige zelf.

Want zo is het ook wel weer: wat in de ogen van mensen wijs was, heeft de Eeuwige met Jezus van Nazareth, tot totale dwaasheid verklaart. Je hoeft maar even naar de hekken van Europa te kijken om te zien hoe dat er in de praktijk uitziet. De absolute dwaasheid waar hele slimme mensen op het hoogste politieke niveau van besloten dat dít nu echt de oplossing zou zijn. Wijsheid is iets anders, sprankelender en kinderlijker ook, ogenschijnlijk naïever maar bevrijdend en daardoor houdbaar, wat de berekenende mens er ook van denkt.

Tot zover even vandaag een soort lofdicht op wijsheid. Voor wie er maar wat mee kan. De maandag is begonnen en een nieuwe week. Een hele goede dag gewenst vandaag. En vrede, en alle goeds. g

 
Vorige
Vorige

Eenvoud

Volgende
Volgende

Kiezen of delen