Licht van de wereld
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Het licht van de wereld – PopUpGedachte maandag 19 juni 2023
De zon verlicht hier op dit uur, al volop de kalkstenen muren van oude gebouwen, van rafelige parkeergarages en de geelgrauwe mix van beton en steen, versierd met graffiti en bewoond door veelal arme Grieken. Ik zit op een balkon in Athene en lees de teksten van de dag, zoals altijd op dit uur. Ik ben in dit land deze week voor een serie ontmoetingen met mensen die zich met hart en ziel inzetten voor vluchtelingen – en dat is in Athene nog net even weer wat anders dan in het Noorden van Europa. E macht van de staat, de nabijheid van Turkije, de economische crisis, de scheepsramp van afgelopen dinsdag waarvan de één de tragiek betreurt en de ander witheet naar de Griekse kustwacht wijst als hoofdverantwoordelijke voor deze honderden doden.
En dan zijn er de verhalen. Van een Griek hier om de hoek, die elke week vierhonderd gezinnen van voedsel voorziet, die tientallen alleenstaande minderjarigen onderdak bood. Verleden tijd want onlangs is hij overleden, plotseling. Van een dominee die niet alleen zich voor zijn kerkje in de anarchistenwijk inzet, maar ook een opvang, een school en een activiteitenprogramma runt met allemaal eigen personeel, een Grieks-Orthodoxe Priester die in de opvangplek van zijn kerk echt een vaderfiguur is voor alleenreizende minderjarigen, zodra hij binnen is, willen ze hem hun rapporten laten zien en trots over school vertellen. Hij heeft het niet gezocht, zegt hij, maar het priestertenue helpt op de een of andere manier. Zijn vrouwelijke collega-leidinggevenden die liefdevol de draak met hem steken en alles zouden doen om de jonge, gevluchte Afghanen hun plek te laten vinden in de wereld.
Deze mensen, licht der wereld. Ze grappen en treuren, ze zijn geschokt door het weinige dat ze kunnen betekenen en dankbaar met elke lach die ze op een gezicht kunnen toveren, gedeprimeerd door de politieke situatie en vastbesloten om de rest van hun leven zich hieraan te wijden hoe kort of lang het ook duurt, ze helpen maar zien zich niet als helpers maar als ontvangers, ze overleven zonder te weten hoe morgen zal zijn én weten dat er altijd weer een weg is, ze vormen een familie want zonder dat gaat het niet.
Het licht der wereld daalt niet neer uit de hemel, begeleid door symfonie-orkesten en ontvangen met applaus. Het kiert door hoeken en gaten, het brengt de geur mee van zweet en het gevoel van tranen, het flakkert in de nacht op een balkon in de stad, het licht verlicht even en soms, het is nooit genoeg om het duister te weren, maar wel om het niet te laten overwinnen.
De grote grondlegger van christendom, Paulus, beschrijft vanochtend zijn werk en situatie; gedreven door idealen van universele genade, van onvoorwaardelijke inclusie van elke stam, kleur, taal en natie, van vrijheid en verbinding, trekt hij door de wereld hopend op en werkend aan licht, geraakt als hij is door de rabbi van Nazareth. En hij schrijft vanochtend: “Eer en smaad, lof en laster zijn ons deel; wij zijn de bedriegers die de waarheid spreken, de onbekenden die iedereen kent; wij sterven maar blijven leven, wij worden getuchtigd maar niet terechtgesteld; wij treuren maar zijn altijd blij; wij zijn berooid en maken velen rijk, haveloos en de wereld is van ons.”
Treffender beschrijven van degenen die ik hier spreek is er haast niet. De laatste euro’s van een liefhebbende activist – journalist gaan naar een busje waarmee de Afghaanse jongens naar de begrafenis van de goede Griek kunnen. En de huur en elektriciteit? Dat komt morgen wel weer. Berooid, maar de wereld is van ons. De wereld is van ons. Moge in godsnaam de wereld van hen zijn, dwars tegen machthebbers en kapitaal in, tegen mensen die aan handen en voeten gebonden zijn door de wetten van verkiezingen en geld, deze vrije mensen; hier, in Nederland en waar dan ook. Moge de wereld van hen zijn, amen.
Tot zover vandaag. Een hele goede maandag gewenst, en bovenal: vrede en alle goeds.