Inzicht ontvangen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Inzicht ontvangen - PopUpGedachte vrijdag 19 april 2024

Je weet het niet zomaar, hoe het zit. Je hebt je nieuwsbronnen en je mening, je karakter en je idealen. Je hebt van alles van huis meegekregen. Maar inzicht? Met al die verschillende nieuwsbronnen staan mensen soms lijnrecht tegenover elkaar en klinken de woorden die de ander gebruikt soms als uit een ander universum. Wat is inzicht en hoe kom je eraan? Kun je daar dan gewoon voor leren? Een snelcursus journalistiek en je zult het wel weten? Dat zou handig zijn, maar helaas zijn de journalisten misschien het nog wel het meeste oneens. Het fijnste zou zijn als dan slechte journalisten het ene vinden en goede journalisten het andere, maar zo makkelijk is het niet. Oftewel, hoe kom ik aan inzicht? En dan niet alleen in wereldconflicten maar ook in mijn dagelijks leven en mijn spiritualiteit. Geloven dat er een God is? Je hebt het of je hebt het niet toch? En die Jezus van Nazareth? De mens of de mythe? Je kunt nog eens de Ongelofelijke Podcast van vorige week luisteren en dan is er met heel veel waarschijnlijkheid te zeggen dat Jezus leefde en zijn biografiën teruggaan tot ooggetuigen, dat de bronnen die spreken van diens goddelijke status teruggaan op vlak na het leven van Jezus zelf. Maar is dat het dan?

Er gebeurt iets boeiends vandaag in de lezing van de dag, want degene die de nieuwe religieuze of spirituele tak aan het Jodendom gaat vormgeven, wordt geboren. Hij is hartstikke volwassen, denkt dat ie het compleet weet, maar hij wordt van zijn paard gekieperd en begint aan een nieuw leven.

Toen Saulus op zijn tocht Damascus naderde, omstraalde hem plotseling een licht uit de hemel.
Hij viel ter aarde en hoorde een stem die hem zei: 'Saul, Saul, waarom vervolgt gij Mij?'
Hij sprak: 'Wie zijt gij, Heer?' Hij antwoordde: 'Ik ben Jezus, die gij vervolgt.

Een fanatieke religieus die alle volgelingen van Jezus van Nazareth, de ketter en godslasteraar, wil arresteren en gevangen zetten, wordt van zijn paard gegooid. Hij draait 180 graden en wordt net zo gedreven verkondiger dat de mensen die hij vervolgde in al zijn blindheid, dat zij de boel juist goed hadden gezien.

Inzicht komt misschien wel niet van beneden. Inzicht komt misschien wel van boven. Dat is de gedachte even vandaag, zeker gezien de hoeveelheid fake news die vandaag de dag de ronde doet. Aan Paulus biografie te zien, hoef je niet in de tijd van internet te leven om je volkomen te begraven in fake news – althans, dat is zijn eigen conclusie, als eenmaal het licht aangaat in zijn leven.

Waarom was zo’n Paulus dan nodig? Het is op zich een goed idee en behulpzaam dat zo ’n fanatieke bestrijder van je geloofsrichting ophoudt dat te doen, maar deze bekering is zo grondig dat we nu met allemaal moeilijke lange zinnen zitten van brieven die veelal door Paulus geschreven zijn. Toch de grondlegger van alles, samen met Petrus.

Er zijn talloze redenen te verzinnen, maar eentje helpt misschien in onze bescheidenheid. Want wat weten we nu helemaal? We kunnnen in ons denken de touwtjes aan elkaar koppelen en daaruit vergaande onontkoombare conclusies trekken en dan in het midden verrast worden door een werkelijkheid die volkomen anders is. Inzicht moet je gegeven worden. Inzicht heeft open handen nodig die durven ontvangen. In uitzonderlijke gevallen worden die handen zelf opengemaakt door een bokkend paard vanwege licht uit de hemel. Maar kan dat ook zonder paard?

Kloosters en kerken, net als synagogen en moskeeën zijn plekken waar de mens het niet weet. Tenminste, dat zou best weleens het idee kunnen zijn. Sterker nog, de bedoeling. Zo klinkt het niet altijd op vrijdag, zaterdag of zondag – maar  het is wel het idee. Je komt met je kennis en in de grote ruimte van oude spiritualiteit en geloof, leg je die even bij de deur, wordt je vanzelfsprekendheid bevraagd en gaat de grote mens op de knieën in het besef dat je ook maar niet meer dan mens bent, dat je heel hard liefde nodig hebt, dat je eigen denken zomaar met je op de loop gaat en dat er rust mag zijn in het niet-alles-weten. Dat geloof ook vertrouwen is. En dat inzicht een gave is, die je wordt toevertrouwd – niet eentje die gewonnen wordt op de ander in discussies of strijd. Zo even een pas op de plaats, vrijwillig – zoals Paulus die onvrijwillig maakte en daar elke seconde van de tijd die erop volgde dankbaar voor was.

Tot zover even de PopUpGedachte van vandaag. Een hele goede vrijdag gewenst – en vrede, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Er is geen kruid tegen gewassen

Volgende
Volgende

Vreemde woorden