Je missie en je mensen
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Je missie en je mensen – PopUpGedachte maandag 13 maart 2023
Het wegdek buiten glimt van de regen, ik kan het net zien vanuit het raam waardoor ik uitkijk. Het waait stevig. Voorjaars-achtige omstandigheden, maar dan de onstuimige variant. Het is maandag, het is zes uur geweest en ik neem de teksten van de dag er weer eens bij. De lezingen uit de Bijbel zoals die vandaag in kerken over heel de wereld gelezen zullen worden. Zit er ergens iets inspirerends in voor de dag? Veel tijd heb ik niet, het is maar een uurtje van stilte, van zitten, van schrijven en opnemen en delen. Dat helpt, want dan kan ik niet eindeloos blijven dubben over de beste zin, het beste idee. Het eerste wat ergens aan lijkt te raken, moet het dan maar zijn. Vanochtend lees ik dat Jezus zegt dat een profeet nooit geliefd is in zijn eigen vaderstad.
Het schijnt een vaker voorkomend geval te zijn, dat bij de loodgieter thuis de kraan lekt, dat de auto van de monteur zelf aan alle kanten rammelt en dat de kinderen van de tandarts gaatjes hebben. Ik weet niet of het altijd zo is, maar het is alleszins mogelijk. De kinderen van de dominee hebben nogal eens een problematische relatie met kerk en geloof – valt in mijn geval nog mee, al ligt het er een beetje aan wie je het vraagt. De rabbi is vandaag in zijn eigen vaderstad en zegt:
“Voorwaar, Ik zeg u: geen profeet is heilzaam voor zijn eigen vaderstad. En het is waar wat Ik u zeg: in de tijd van Elia immers, toen de hemel drie jaar en zes maanden gesloten bleef en een grote hongersnood uitbrak over het hele land, waren er veel weduwen in Israel; toch werd Elia tot niemand van hen gezonden, behalve tot een weduwe in Sarepta in het gebied van Sidon. En in de tijd van de profeet Elisa waren er vele melaatsen in Israel; toch werd niemand van hen gereinigd, behalve de Syrier Naaman.’
De missie die een mens krijgt, daarvan plukt lang niet altijd de directe omgeving de vruchten. Dat vraagt iets van de eigen omgeving. Het vraagt soms veel. In het geval van Jezus een beetje te veel, want dit was de reactie toen hij dit zei:
Toen ze dit hoorden, werden allen die in de synagoge waren, woedend. Ze sprongen overeind, joegen Hem de stad uit en dreven Hem voort tot aan de steile rand van de berg om hem daar in de afgrond te storten.
Dat is een tikje extreem. Maar misschien was er wat frustratie opgebouwd. Punt is even dat het wat vraagt van de eigen mensen om goed om te gaan met de missie van de ander. Gunnen is nog niet zo eenvoudig. De loodgieter gunnen dat hij of zij bij anderen perfect werk levert en thuis er geen zin meer aan heeft. En dus voor thuis een andere loodgieter inhuren. Zo help je mekaar de winter door.
Wat ik vanochtend besef is dat een mens met een missie nogal wat vraagt van de eigen omgeving, op welk vlak die missie zich ook afspeelt. Dat het helpt als de omgeving de missie begrijpt, niet als ontvangers maar als mede-zenders. Een vriend die dominee was, maar er de brui aan gaf omdat hij tussen zijn vrienden óók altijd de dominee was. Is het ook mogelijk om dominee te zijn voor anderen en dat je vrienden beseffen dat ze je vrienden zijn, die je supporten in je missie maar geen onderdeel zijn van die missie. Niet als ontvangers van je werk per se, maar als mede-zenders.
Eenvoudig is het niet. En dat kan ook troostend zijn voor degenen die hier tegenaan lopen. Die de kritiek hoorden dat je het voor anderen wel weet of wel kunt of wel doet - maar in je eigen omgeving, ho maar. Of dat je als vriend, bekende, familie van iemand met een missie – wat die ook mag zijn – je rol even heroverweegt. Dat je niet altijd ontvanger kunt zijn van het werk van degenen die je zo naast staan, omdat zij een taak hebben voor anderen en het aan jou is om te gunnen, te supporten en er voor die ander te zijn.
Tot zover even vanochtend. Misschien past het je, misschien is het ver van je bed. In elk geval wens ik je een hele goede maandag, meer popupgedachtes te vinden op popupgedachte.nl en voor vandaag; vrede gewenst, en alle goeds.