Wacht op elkaar
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Wacht op elkaar – PopUpGedachte maaandag 12 september 2022
We fietsten naar Durgerdam, een dorpje in het Noorden van Amsterdam. Dwars door het centrum, dan de pont het IJ over en daar duik je dan het groen in. Zeven mensen op de fiets, elk een eigen tempo. De voorste fietsers hebben er goed het tempo in, halverwege komt goed mee, en er zijn er altijd die druk pratend achterop raken. De fietsers voorop checken af en toe of het tempo nog klopt. Simpel. Zo doe je dat. Je wacht op elkaar.
Ga je eten? Even kijken of iedereen al heeft, want, jawel, je wacht op elkaar. Paulus moppert vanochtend een beetje op een vroeg-christelijk kerkje in Korinte – juist omdat ze dat zijn vergeten. Het is interessant dat we geen beschrijving krijgen van de opzet van die vroeg christelijke gemeenschappen, alleen de brieven aan die gemeentes zijn bewaard. De reactie op de ontstane praktijk hebben we nog, maar de instructies over de praktijk niet zozeer. Zo kan het zijn, dat er gemopperd wordt over de manier waarop mensen met elkaar samenkomen, maar we niet precies weten hoe ze dat nu doen: samenkomen.
Uit de kritiek van vandaag blijkt één ding. Ze eten samen. En dat doen ze dan niet helemaal goed. Maar de kern is dat er samen gegeten wordt. Van Paulus geen kritiek op de preek of op de liturgie, wat er wel of niet gezongen wordt en of dat mooi, aantrekkelijk of begrijpelijk is, of de deur dicht is of open, hij moppert op de manier waarop er met elkaar gegeten wordt. Want dat is blijkbaar de kern. Dit staat er:
Zoals gij nu samenkomt, kan er geen sprake zijn van `de maaltijd des Heren', Want ieder nuttigt bij het eten zijn eigen maaltijd, met het gevolg dat sommigen honger lijden en anderen dronken zijn.
Gij hebt toch huizen om te eten en te drinken? Of minacht gij de gemeente Gods en wilt gij hen die niets hebben beschaamd maken? Wat moet ik hierop zeggen? Kan ik u prijzen? Op dit punt zeker niet.
Ik heb me hier al vaker verwonderd hoe we het voor elkaar gekregen hebben om deze praktijk zo om te bouwen dat het absoluut onmogelijk geworden is om dronken te worden van wat er tijdens de dienst geschonken wordt. Geen druppel namelijk, of een klein slokje wijn of druivesap. Van een praktijk waarin het oneerlijk verdeeld wordt, naar een praktijk waarin er helemaal niets aan eten en drinken gedeeld wordt. Op een enkele feestelijke uitzondering na. Of hebben we de kritiek van Paulus op de oneerlijke verdeling zo serieus genomen, dat we het hele samen eten maar in huis zijn gaan doen. En een dominee geïnstalleerd hebben om te praten, een gemeente om te zingen en te bidden en that’s it. Voorin elke kerk staat zo’n beetje een tafel of iets wat op een tafel lijkt. Een laatste verwijzing naar wat dan ooit de kern was geweest. We eten samen. En dat is een Bring Your Own. Van mensen die eten en leven met elkaar delen.
Waarom is dat belangrijk? Heel wat lezers en luisteraars hier zullen helemaal niet naar een kerk gaan. Wat kun je er dan mee? Het idee van die vroege gemeenschap is niet dat de mensen die naar die kerk komen het dan goed hebben met elkaar en that’s it. Het is heel wat ambitieuzer. Het idee is dat die gemeenschap iets van de nieuwe wereld vertegenwoordigt. Dat hier alvast een voorschot wordt genomen elke zondag op de manier waarop je hoopt dat de wereld zich naar elkaar toe gedraagt.
Dat we niet bij elkaar harken wat we nodig hebben voor onszelf om dat vervolgens enkel aan onze eigen tafels te verorberen. Dat wat plaatsvind in dat vroeg-christelijke kerkje van Korinte is natuurlijk waar het wereldwijd aan schort. Zeker op plekken waar mensen het relatief goed hebben. Je eet en drinkt wat je zelf hebt meegebracht en de een eindigt de dag vol en dronken, de ander met honger en dorst. En dat is niet de manier waarop de wereld bedoeld is. Die zondagse maaltijd is maar een oefening voor het echte werk.
Paulus eindigt dit stukje met de simpele oproep. Wat je ook doet, “wanneer gij samenkomt voor de maaltijd, wacht op elkaar.” Zo simpel. Wacht op elkaar. In je huis, in je buurt, tussen vrienden en op het werk.
Tot zover vanochtend. Een hele goede maandag gewenst. En vrede, en alle goeds.
(klik hier voor de bijbelteksten van de dag)