Leren Ontvangen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Leren ontvangen – PopUpGedachte maandag 11 juli 2021

 

Het is vandaag in de katholieke traditie het feest van de Heilige Benedictus, patroon van Europa, beschermheer zogezegd. En ik weet niet of het bewust is, maar het regent in de lezingen van de dag – dat katholieke kerkrooster – verwensingen aan het adres van religieuzen die vroom hun religie belijden maar ondertussen bloed aan hun handen hebben. Ik wil maar 1 vorm van godsdienst, zegt God vandaag bij herhaling: en dat is recht doen. Dan kun je de religieuze femelarij verder bij het grof vuil zitten, want ik wordt er een beetje misselijk van. Maar de maandag beginnen met een weeklacht over Europa, ik weet het nog niet zo goed. Je zou kunnen zeggen dat Europa er in vergelijking met andere delen van de wereld het nog best wel aardig doet. Dat zou je kunnen zeggen maar dan moet je even parkeren dat ze een koloniale macht van betekenis was die verschrikkelijke sporen achterliet in de wereld waar geen herstel meer van mogelijk lijkt, dat er een probleempje is met nieuwe slavernij op plantages en in fabrieken om producten te vervaardigen die in Europa voor een spotprijs op de markt liggen en dat Europa de dodelijkste buitengrenzen ter wereld heeft, mag ook wat zeggen. Maar dat wilde ik niet zeggen. Europa heeft ook wel aardig opgehouden religieus te zijn, dat helpt misschien een beetje – dat het minder misselijkmakend is dan vroeger. Minder hypocriet.  

Maar hier wilde ik dus niet over beginnen. Toch al weer teveel woorden aan besteed. Laat het dan maar dienen als achtergrond voor wat volgt. Dat niet de systemen, maar de enkeling daarbinnen de hoop is oor de wereld.

Want in die chaos, in die soms zo verziekte godsdienst, in een harde cultuur van uitsluiting en insluiting, banjert een rabbi dwars door de rangen en standen en stelt leerlingen aan. Eenvoudige mannen, die kritisch leren zijn op de bestaande machten en zorg dragen voor degenen die buiten de boot vallen. Een machteloos groepje van twaalf die het begin zijn van een nieuw begin. Het lijkt alsof dat er altijd is, in de christelijke spiritualiteit: plek voor een nieuw begin. 

Deze twaalf worden vanochtend toegesproken. Ze worden doordrongen van hun kleine aantal, hun onmacht en een wereld die niet op hun machts-ontwrichtende boodschap zit te wachten. En daarom een steun voor onderweg. Dit staat er:

 

Wie u opneemt, neemt Mij op; en wie Mij opneemt, neemt Hem op die mij gezonden heeft. Wie een profeet opneemt, omdat het een profeet is, zal ook het loon van een profeet ontvangen; en wie een deugdzaam mens opneemt, omdat het een deugdzaam mens is, zal ook het loon van een deugdzame ontvangen. En wie een van deze kleinen al was het maar een beker koud water geeft, omdat hij mijn leerling is, voorwaar, Ik zeg u: Zijn loon zal hem zeker niet ontgaan.'

 

Je bent niet alleen. Dat allereerst. En ten tweede: als jij in deze queeste van je, iets krijgt aangeboden, weiger het dan niet. Laat je verzorgen, niet om jou, niet omdat je er recht op hebt of omdat je het zo goed doet – maar omdat het de ander verder helpt. Omdat de zorg aan jou gedaan, hem of haar deel maakt van de missie. Ik doe nou al een jaar of vijf een jaarlijkse crowdfunding en tussendoor soms een fundraiser voor mensen in nood – en altijd is er weer de dankbaarheid van de gevers dat ze in staat worden gesteld om te geven – om deel te zijn van herstel, van recht, van een beweging – hoe klein ook. Binnen een wereldeconomie die zoveel slachtoffers maakt, komt Jezus van Nazareth met een alternatieve economie. Hier gaat het niet over koper en verkoper, maar durven ontvangen wat een ander graag wil geven – de ander die deel wil zijn van de missie van Jezus zelf; maatschappelijke gerechtigheid, liefde voor de uitgeslotenen en voor de tegenstander – geloof dat niemand werkelijk macht heeft behalve God. En in die missie durven ontvangen en geven, waar mogelijk.

 

Tot zover vanochtend. Een hele goede maandag gewenst. En vrede, en alle goeds

 

 

 

 

Vorige
Vorige

Maar wil ik het wel?

Volgende
Volgende

Woorden doen ertoe