Je geschiedenis herlezen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Je geschiedenis herlezen – PopUpGedachte woensdag 3 april 2024

Waarom hou jij je eigenlijk zo bezig met de situatie van vluchtelingen in Europa, vroegen ze me. Ik was toen al een tijdje bezig met We Gaan Ze Halen samen met een heel team. Ik vertelde over mijn eerste bezoek aan Lesbos, hoe het me niet had losgelaten. Dat als je er eenmaal bent, op de plek van de pijn en de mensen in de ogen kijkt, een knuffel geeft, beseft hoe je eigen overheid mede verantwoordelijk is – en dus heel indirect ook jijzelf met je belastinggeld en je Nederlandse identiteit. Dat leek een logisch verhaal. Maar het ging veel verder terug. En gaat misschien nog wel veel verder terug dan ik weet. Want bij ons thuis, vroeger, bij mijn ouders, kwam al de halve wereld over de vloer. Syrië, Afghanistan, Rusland, Armenië, Afrikaanse landen – asielzoekers uit alle werelddelen, zo leek het. Ze kwamen mee naar de kerk, logeren soms, eten. Ik leerde van hen woorden in hun taal en voelde me thuis en bijzonder dat ik iets van die vreemde gebieden mee mocht maken.

Je herleest zo eens je eigen geschiedenis en beseft dat meer van je huidige leven erin verborgen lag, dan je dacht. Zo gaat het met het Paasverhaal. Een verschrikkelijke deceptie voor de leerlingen van Jezus van Nazareth. Hij leek de redding te brengen, de nieuwe leider. Maar hij was ook onvoorzichtig en haalde zich de haat op de hals van de zittende macht. Hij vervreemde mensen van zich door zijn soms zo radicale uitingen als het leegvegen van een tempelplein en het uitfoeteren van de religieuze leiders. En dat in een zeer gespannen situatie van overheersing door de vijand, en doodstraffen links en rechts. Toen kregen ze ook Jezus van Nazareth te pakken. Zonde.

Vandaag blijkt juist die executie deel van het verhaal. De werkelijke messias is niet degene die de executie weet te ontlopen of die de machtigen van de troon stoot en hun plaats inneemt, de werkelijke redding gaat dwars door de dood heen. Zodat die dood zelf niet meer gevreesd hoeft te worden. Daarmee is alle macht verdwenen uit de handen van de machtigen. Dat is het idee. Maar dat zie je nog niet zomaar. Vandaag twee leerlingen die mismoedig teruglopen naar huis in hun dorp verderop en onderweg komen ze een verschijning tegen waarmee ze in gesprek zijn. Jezus van Nazareth, na zijn dood en hij zegt:

Nu sprak Hij tot hen: 'O onverstan­digen, die zo traag van hart zijt in het geloof aan alles wat de profeten gezegd hebben! Moest de Messias dat alles niet lijden om in zijn glorie binnen te gaan?'
Beginnend met Mozes verklaarde Hij hun uit al de profeten wat in al de Schriften op Hem betrekking had.

Oftewel, het stond al in de papieren. En er is een logica. Wie diegene die je met de dood bedreigt, overwint, moet nog steeds vrezen voor een ander die weer van jou wint. Maar als de vrees voor de dood zelf is weggenomen, dan komen we ergens. En het stond er al. Zoals in jouw en mijn geschiedenis al ergens stond geschreven dat je bent waar je bent. Maar je ziet het pas als je het doorhebt – zei die Amsterdamse JC al zo lekker logisch.

Pasen is geen ronkend overwinningsverhaal. De wereld verandert er niet eens zo door. Het is ook gewoon weer donker als ik wakker wordt, met die verzette klok. En toch, de mogelijkheid dat hetgeen je vreest, ten diepste – dat wat je ergens nog in je greep houdt – dat dit niet langer macht over je heeft omdat je er simpelweg niet meer bang voor bent? Daar zit ergens de Geest van Pasen. Waar zit je angst? Waar zit de knuppel die je in beweging houdt of die je weerhoudt van leven zoals je eigenlijk ergens wel weet dat je zou willen leven? Daar draait Pasen om.

Gelukkig zijn er nog jaren en jaren te gaan om een beetje verder uit te pakken wat die bevrijding dan is. Misschien voel je iets van een glimp van wat het zou kunnen zijn – dat is al heel wat. En anders; de dag is begonnen, er huist licht in de lucht, er klinken vogels, welkom op een nieuwe dag – wie weet wie jij vandaag onderweg nog tegen komt.

Tot zover de PopUpGedachte van vandaag. Een hele goede woensdag gewenst – en vrede, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Geen makkelijke vrede

Volgende
Volgende

Een nieuw veld