Geen banger hart

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Geen banger hart – PopUpGedachte dinsdag 4 april 2023

Ook weleens bang dat je het niet gaat redden? Misschien ben ik wel overspannen, of raak ik overspannen. Je zult niet de enige zijn bij wie deze gedachtes door het hoofd flitsen. Alsof we allemaal een beetje op dat randje lopen. Tijdens mijn studie theologie viel menig student én menig dominee al om. Je gaat zomaar voor de bijl, ja toch?

De angst ervoor liet zich het beste bezweren door te ontdekken dat de meeste mensen beter uit hun overspannenheid tevoorschijn kwamen, dan dat ze erin gingen. Het werden wat relaxtere mensen, met iets meer zicht op hun eigen grenzen en de relativering dat niet alles kan en hoefde en zou of moest. Best wel prima. Ik leerde tijdens mijn allereerste week stage van de dominee met wie ik toen meeliep – in de veronderstelling dat ik gewoon dominee zou worden, toen nog wel – dat het essentieel was voor zijn werk om een helder hoofd te hebben. Anders heb je niks te brengen. Dus ging hij steevats na de lunch een half uurtje slapen. En dan ’s avonds doorwerken natuurlijk want zo werkt die job ook wel weer. Maar ik vond het een goed principe.

Bang. Bang voor je eigen mentale gezondheid. Bang voor de toekomst. Dat je alleen blijft. Of dat je het niet ga redden qua baan. Bang dat je ongelukkig wordt of dat je niet alles uit het leven haalt. We zijn banger dan we willen weten.

En ik erken dat meestal niet, he. Meestal gaat er een klein beetje bravoure over de angst heen. Erkennen van de angst vraagt moed en dat is natuurlijk een beetje paradoxaal, want het is juist de moed die ontbreekt. Een bevriende therapeut vertelde ooit over een client die van therapeut naar therapeut was gegaan. Ze was ooit misbruikt en later had zich dat herhaald, maar nu was een therapeut de dader. Zij kon niemand meer vertrouwen. En het duurde gesprek na gesprek na gesprek om vertrouwen te winnen. Op een dag kwam het hoge woord eruit: Ik ben bang dat jij me ook wat aandoet, zei ze. Wat een moed. En toen vroeg hij ons wat hij zou moeten zeggen. Natuurlijk wil je dan zo iemand gerust stellen, dat ze nu veilig is, dat er hier wel een plek is voor haar. De therapeut zei precies het tegenovergestelde. Je hebt gelijk dat je bang bent. Dat kan. Zoiets, zei hij en wij waren geschokt maar hij legde uit dat het essentieel was dat zij haar gevoelens weer leerde vertrouwen, dat ze niet gek was. En dat was ze niet. Die mogelijkheid tot herhaling was er altijd. Het werd het eerste stapje naar een lang proces van heelwording.

Ik moet eraan denken zo op de vroege morgen voor de dag begint, omdat het in de Goede of de Stille week van deze week natuurlijk ook over Pasen gaat. En Petrus. En als Jezus vertelt dat hij naar ‘een plek gaat waar zij niet kunnen komen’, reageert Petrus natuurlijk:

 'Heer, waarom kan ik U niet terstond volgen? Mijn leven zal ik voor U geven.' Jezus antwoordde: Uw leven zult gij voor Mij geven? Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Nog eer de haan kraait, zult ge Mij driemaal verloochend hebben.'

Petrus is bang niet moedig te zijn, Petrus jaagt naar erkenning, identiteit, iets te betekenen. En vooral bang dat zijn grote voorbeeld de moed verliest. Want dan zijn de rapen gaar. Dus hij springt in de bres, met de moed der wanhoop. Zonder ook maar één tel zijn eigen wanhoop onder ogen te komen. Dat doet de rabbi dan voor hem. Met als klein lichtpuntje, dat als hij dan straks voor de bijl gaat met dat hanengekraai enzo dat hij dan weet dat JC dat allang wist. En er niet van omviel. Maar het erkende.

Angst is een slechte raadgever, zeggen ze. Maar daarom moet die nog niet de mond gesnoerd. Eerder aan tafel genodigd, als gast. De erkenning dat je bang bent. Dat je daar niet heel ingewikkeld meer over hoeft te doen. Maar het er gewoon is. Dat is misschien wel het moedigst. En het meest bevrijdend.

Tot zover vandaag. Een hele goede dinsdag gewenst. En vrede, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Over je oren

Volgende
Volgende

Het belang van willekeur