Je vergalopperen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Je vergalopperen – PopUpGedachte donderdag 25 januari 2024

Een wederkerig werkwoord, je vergalopperen. En een woord wat je voor je ziet, het paard draaft door zoals de wereld door draait en je beseft te laat dat het met jou op de loop is in plaats van jij met het dier. Ik denk niet dat ik ook gegalopeerd hebt, maar me vergaloppeerd des te meer. En hoe jonger, hoe makkelijker dat is. De bravoure van de studententijd is bijvoorbeeld een uitstekende plek om je totaal te vergalopperen. Dat je het al weet en er blijk van zult geven ook. Docenten die je dan hopeloos ouderwets vind. Al dat gedoe. Het is ook een beetje karakter, maar vooral leeftijd.

Paulus kon dat goed, zich vergalopperen. Hij is er beroemd mee geworden. Schilders hebben het vastgelegd op roemruchte doeken. Zijn ‘bekering’. Hij was onderweg naar Damascus in fanatieke religieuze dienst van zijn God, die van Abraham, Isaak en Jakob. Hij paste als jongeman al op de mantels van degenen die ongelovige ketters aan het stenigen waren. Deze jongen was fanatiek. Hij mocht zelfs volksgenoten in verre steden arresteren vanwege hun ketterij, ze terugslepen naar Jeruzalem om ze daar te laten berechten.

Dan breekt de hemel open. Of breekt de hel los. Of ziet Paulus het licht. En eigenlijk alle drie tegelijk. Dat gaat zo:

Maar onderweg, niet ver van Damascus, gebeurde er tegen het middaguur iets onverwachts: opeens werd ik omstraald door een fel licht uit de hemel. Ik viel op de grond en hoorde een stem tegen me zeggen: “Saul, Saul, waarom vervolg je mij?” Ik vroeg: “Wie bent u, Heer?” En de Heer antwoordde: “Ik ben Jezus van Nazaret, die jij vervolgt.” De mensen die bij me waren, zagen wel het licht, maar hoorden niet de stem van hem die tegen me sprak.

Niemand kan het checken, het was voor Paulus oren bestemd. Maar het veranderde zijn leven volkomen. De ketters die hij vervolgde waren volgelingen van Jezus van Nazareth en nu blijkt door een soort hemelse openbaring dat zij gelijk hadden en niet hij en zijn religieuze kompanen. Paulus heeft zich vergaloppeerd. Hij wordt dus lid van de sekte, zogezegd. En mede auteur van een vorm van Jodendom, een geloof in lijn met dat van Abraham Izaak en Jakob, dat universeel toegankelijk werd. Hij legde de fundamenten voor een religie die weinig meer met bloed, vlag, land of grond te maken had, zo nieuw dat het voor tijdsgenoten voor atheïstisch en anarchistisch werd aangezien.

Je vergalopperen past bij gedreven mensen. Waaghalzen soms, avonturiers. Mensen met een mening. En dat is een prima eigenschap. Met risico’s. Net als voorzichtigheid en risicomijding prima eigenschappen zijn, met eigen risico’s. De ziel van het verhaal is deze – de ijverige gedreven doorzetter heeft soms een hemelse call nodig. Paulus werd van zijn paard gekieperd en moest wel luisteren. Kan ik het horen, ook als er niet per se de hemel openbreekt? Of ben ik zo koppig dat ik zelfs doorzet áls de hemel openbreekt. Dat ik de stem van me afschud, mijn metgezellen vraag of ze iets gehoord hebben – zo niet, dan maar door. Want het pad was ingezet, wie A zegt moet B zeggen en je moet afmaken waar je aan begonnen bent, want wat zullen ze thuis anders wel niet zeggen.

Kan ik me bekeren? Kan ik toegeven dat ik blind was toen ik met open ogen op mijn doel afstormde. Kan ik erkennen dat ik het mis had en dat ik nu blind ben voor wat ik wel moet doen. En dus niets anders me even te doen staat dan aan anderen vragen, degenen die ik verfoeide: wat moet ik doen? Dat is dan maar de les van Paulus vanochtend. Als troost dat de groten der aarde hier ook doorheen zijn gegaan, als kleine jongetjes en meisjes. Dus waarom ik dan niet.

Tot zover. Een hele goede donderdag gewenst – meer PopUpGedachtes te vinden op www.popupgedachte.nl – deel deze gedachten vooral als je wilt en wijs mensen op de Whatsapp groep, nog niet iedereen heeft zijn of haar weg teruggevonden naar de nieuwe Whatsappverzendlijst. Dat even praktisch – belangrijker: voor vandaag vrede gewenst, en alle goeds.

 
Vorige
Vorige

Afhankelijk onafhankelijk

Volgende
Volgende

De Eeuwige kampeert liever