Revolutie
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Revolutie
Goedemorgen en van harte welkom bij de PopUpGedachte. Tof dat je luistert. Ik ben Rikko en ik schrijf ’s ochtends in het stille uur tussen zes en zeven een overweging om de dag mee te beginnen, geïnspireerd door de lezingen van de dag uit de katholieke liturgie. En het begint altijd met een titel. Vandaag:
Revolutie – PopUpGedachte donderdag 22 december 2022
Het is zo’n keurige pagina, die katholieke website waar alle lezingen van de dag opstaan. Het zijn de stukken uit de Bijbel die vandaag wereldwijd in katholieke kerken worden gelezen. Iemand heeft ze geselecteerd en dat is nu de leidraad. En het zullen keurige priesters zijn die met galmende stem deze teksten voordragen, nette kerkgangers die er al dan niet naar zullen luisteren. Heel dat idee van christendom is natuurlijk vol van een soort burgerzin, van CDA als nette middenpartij (tenminste, dat was eens), van SGP die met haar politici – al hadden ze extreme ideeën volgens de seculiere Nederlander – toch altijd zeer nette kamerleden waren waarmee te praten viel. En ChristenUnie was ook zo’n partij van betrouwbare, capabele bestuurders. Sommigen zullen nu van hun stoel vallen van frustratie want ze hebben dan een appeltje te schillen met één van deze drie, of alle drie. Maar door de bank genomen is dit het beeld. De koning is gedoopt, heeft belijdenis gedaan, liet zijn kinderen dopen. Toonbeeld van keurigheid.
Toch lees ik dan de teksten van vanochtend, zo rondom kerst en dat liegt er dan niet om. Die lieve, ingetogen, blauwgedoekte Maria, zingt:
Hij toont de kracht van zijn arm; slaat trotsen van hart uiteen.
Heersers ontneemt Hij hun troon, maar verheft de geringen.
Behoeftigen schenkt Hij overvloed, maar rijken zendt Hij heen met lege handen.
Het gebed van Hanna, de moeder van Samuel, ver voor Christus, klinkt als:
De bogen der dapperen worden gebroken
de zwakken worden met kracht omgord.
De rijken moeten hun brood gaan verdienen
die honger leed hoeft geen werk meer te doen”
Het is een soort revolutiedag vandaag, omkering van de samenleving, heerser delft het onderspit, armen nemen de macht over. En het wordt gelezen vanwege Kerst. Blijkbaar is het iets meer dan een baby in een stal waar je dan allemaal moederkloek- of vaderbeschermingsgevoelens van krijgt. Een leider van een revolutie, een omwenteling, wordt geboren.
Ik moet zeggen: ik zie het nog niet. Ik zie nog niet hoe die Kerst dan de omwenteling is. Het wordt toch gevierd ter bevestiging van al het goede en schone, we oefenen genade voor dat wat we nog niet kunnen waarderen en geven onze machthebbers toch ook even het voordeel van de twijfel want met Kerst moet je mensen ook niet het vuur aan de schenen willen leggen. Dat is een staakt-het-vuren, toch?
Hebben we Kerst dan tandeloos gemaakt? Welke omkering zitten we om te springen? En hoe begint die dan met Kerst? In de dagen van Maria was dit redelijk vanzelfsprekend. Romeinen heersten in het land, een dictator kon een volkstelling bedenken en de hele samenleving op reis sturen. Waar zit die dan vandaag? Ik lees over een nieuwe directeur van Frontex, het grensbewakers-leger van Europa waarvan de eerste directeur vanwege alle criminele pushbacks waar ze bij betrokken waren, is afgezet of afgetreden. De interim-directeur werd onder de loep genomen door een anti-fraude waakhond. We zullen zien wat de volgende te bieden heeft. Een onderzoek bij Buitenlandse Zaken brengt grof racisme aan het licht. De Nederlandse Staat erkent zonden uit het verleden met excuses. En laat middels timing en eigengereidheid nog even zien dat ze nog niet in staat is om werkelijk te leren. Ook dat komt aan het licht.
Misschien gebeurt er toch wel iets meer revolutie dan we denken. En is elke keer dat er iets aan het licht komt wat we niet willen weten – zoals Europarlementariërs die met zakken Qatarees geld worden betrapt – toch een beetje kerst. Weer een machtige die ontmaskerd moet toezien hoe het schemerdonker aan flarden wordt gereten en er een bouwlamp wordt gezet op onveilig, onzuiver, oneerlijk gedrag. Van rapport tot onderzoek, van waakhond tot journalistiek speurwerk. Het lijkt zo machteloos, deze ontdekkingen. En leidt zomaar tot frustratie en wantrouwen. Tegelijk is het ook iets om te vieren – wrang maar waar. Want het blijft niet in het donker, onrecht komt te pas. Dat is de hoop in de liederen van Hanna en Maria. De hoop van het kerstlicht.
Tot zover even vanochtend. Een hele goede donderdag gewenst. Het is bijna Kerst, dan ga ik zelf even pauze nemen. Morgen nog een laatste en dan weer verder in het nieuwe jaar. Mocht je nog willen helpen om deze PopUpGEdachtes blijvend mogelijk te maken, vind dan de knop ‘Doneer’ op www.popupgedachte.nl
Tot zover en voor vandaag: vrede gewenst, en alle goeds.