Wat doe je

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Tekst onder afbeelding

Wat doe je? – PopUpGedachte woensdag 13 maart 2024

De standaardvraag als je iemand niet zo goed kent, en niet echt zin hebt om in de diepte af te steken. Gewoon even vragen wat iemand doet in het dagelijks leven. Het is veilig en levert altijd wel stof tot praten op. Sommigen vinden dat stom; alsof je werk bepaalt wie je bent en je eigenlijk aan iemand zou moeten vragen; ‘wie ben je’ in plaats van ‘wat doe je’. Maar we weten allemaal dat die laatste vraag wat makkelijker te beantwoorden is dan de eerste.

Er is natuurlijk best een onderscheid tussen ‘wie ben je’ en ‘wat doe je’. Werk en privé zijn twee verschillende dingen. Op een gegeven moment moet je stoppen met werken en dan is het tijd voor iets anders. Toch is de ogenschijnlijk heldere grens, helemaal niet zo helder. Je hebt je baan, met vereisten en uren en betaling. Maar als het af moet, wordt je geacht in de meeste gevallen er even een schepje bovenop te doen. Dan is er nog vrijwilligerswerk; niet betaald, maar zeker wel werk. En dan zijn er dingen die je bezighouden, die echt geen werk zijn maar wel absoluut je verantwoordelijkheid. Of je nou de erfenis van je ouders moet afhandelen of in je huis allerlei klusjes hebt te doen – het is verantwoordelijkheid en er zijn gevolgen als je het niet doet. Je krijgt er niet voor betaald, maar dat was met vrijwilligerswerk ook niet zo. En als je voor jezelf een projectje hebt bedacht; schrijven, tekenen, hobby-en. Is dat niet gewoon werk dat je op je hebt genomen?

Wat doe je is best wel wat groter dan je baan. En komt uiteindelijk best wel dichtbij jezelf. ‘Wat doe je’ houdt zich niet echt aan werktijden. En als mijn kinderen zeggen dat ik weer aan het werk was omdat ik een call had over een of ander project – dan klopt het wel dat ik niet beschikbaar was voor andere dingen; maar werk? Ik doe gewoon van alles, met liefde en plezier. En soms wordt je ervoor betaald en soms niet. In die zin ben ik met liefde altijd aan het werk. Misschien niet een handige boodschap voor mensen die al veel te veel uren maken voor hun baas – maar toch; als je ‘werk’ definieert als jouw taak in het leven? Wat je te doen staat? Jouw roeping? Die soms vorm krijgt in huiselijke taken, soms in opvoeding, soms in betaald werk – maar dat zijn maar vormpjes. In principe zijn we in het leven allemaal ZZP-ers, zelfstandigen zonder personeel tegenover de roeping en de verantwoordelijkheid, met de gaven en de mogelijkheden en onmogelijkheden die ons gegeven zijn.

Vandaag wordt Jezus van Nazareth aangesproken op het feit dat hij op de sabbat, de heilige dag voor zijn tijd- en volksgenoten, mensen geneest. Vinden ze absoluut niet kunnen, je kunt dat ook gewoon tot morgen uitstellen.

In die tijd verdedigde Jezus zich tegen de Joden met de woorden: 'Mijn Vader is tot op de dag van vandaag voortdu­rend aan het werk, en ook Ik houd niet op met werken.' Om die reden waren de Joden er nog meer op uit om Hem te doden. Hij tastte immers niet slechts de sabbat aan, maar Hij noemde zelfs God zijn eigen Vader en maakte daardoor zichzelf aan God gelijk.

Nou, dat antwoord was een beetje olie op het vuur. Blasfemie, je werkt op sabbat. Oh ja? Nou, God is mijn vader en die werkt ook dus ik ook. Mesjogge, nog meer gedoe. Maar wel een mooi antwoord. Elke workaholic is nu blij, goddelijke goedkeuring. Met als nadeel voor de workaholic dat er ergens een evenwicht mist – dat er belangrijke anderen en jezelf genegeerd worden. Terwijl dat nooit de bedoeling van de Eeuwige kan zijn. Die heeft je als zelfstandige aan gesteld, niet als slaaf van het systeem. Of van de bewijsdrang. En al helemaal niet van de baas.

Er staat ons iets te doen in het leven, en er is verband tussen wat je doet in je privé, op de zondag of zaterdag, in je vakantie en op je werk. Want jij bent er, ik ben er. Met een verhaal en een opdracht. Samengevat in eenvoudige en eindeloos complexe woorden als: Houden van God en van je naaste, zoals er van jou gehouden wordt. Ook dat is werk. Liefdewerk oud papier soms, maar werk zonder vakantie. Liefde heeft geen vakantie nodig, liefde is vakantie – ook als je aan het werk bent.

Tot zover even deze PopUpGedachte. Een hele goede werkdag gewenst, of je nu vrij bent of niet – of zijn we eigenlijk altijd vrij? Genoeg vragen voor vanochtend, een hele goede woensdag gewenst en in alles: vrede, en alle goeds.

 

 
Vorige
Vorige

In de Naam

Volgende
Volgende

Leven, zo vol leven