Het komt wel, maar anders
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Het komt wel, maar anders – PopUpGedachte donderdag 10 november 2023
Gelooft er nog iemand in een oplossing? Op klimaat, op oorlog, op politieke verdeeldheid en populistisch wantrouwen tegen asielzoekers en vluchtelingen. Wie durft te hopen, denkt soms aan een sterke vrouw of man, een machtsblok dat de overwinning behaalt, een technologische oplossing of een afgedwongen CO2 wet die wél werkt. En dan gaat het nog om de grote zaken uit het nieuws, maar wat in je eigen leven? Waar komt de oplossing vandaan voor je eigen relatie of voor de rottige situatie in je baan, voor je eigen verslaving of die van een goede vriend of vriendin. Er is zoveel wat om oplossingen schreeuwt en de vraag is waar ze dan vandaan moeten komen en of je er op moet wachten of beter kunt accepteren dat ze nooit komen.
De tekst van vandaag is een lied van ver voor Christus, een profetische poëzie die hoop moet brengen aan het volk van Jeruzalem. Een lied dat hele nieuwe overtonen krijgt vandaag, als de bommen regen op Palestijnen, de familie van Joodse gijzelaars smeekt om een staakt het vuren en uitruil en er voorlopig nog nergens vrede in zicht is. Dit staat er:
“Uw torenwachters verheffen hun stem, zij jubelen tegelijk, want zij zien, oog in oog de terugkeer van de Heer naar Sion. Barst los in jubel, allen samen, puinen van Jeruzalem, want de Heer heeft zijn volk getroost; Hij heeft Jeruzalem verlost.”
Zoiets kun je op duizenden manieren lezen, maar in historische context van christendom geplaatst – moet je stellen dat deze ‘terugkeer’ geclaimd werd door Jezus van Nazareth. Dat deze terugkeer, dit lang gehoopte herstel niet iets is wat nog moet komen, maar wat plaatsvond door de geboorte van een jochie in een stal ergens achteraf – met een leven dat in de marge plaatsvond en eindigde in een kruisiging – waarna een marginale beweging van volgers zich over de wereld verstrooide.
Wat is hier belangrijk aan? Nou, misschien wel dit: hopen op verlossing, verandering, vrede is zinnig en geeft een mens kracht. Tegelijk is het zinnig om de geschiedenis eens na te gaan hoe verlossing plaatsvind. En de christelijke spiritualiteit benadrukt dat die op ongedachte wijze komt, achteraf geboren, via een achterdeur binnengekomen, zwervend in de marges en je moet het willen zien. Verlossing komt niet met trompetgeschal en door de hoofdpoort met vlaggezwaai. Verlossing zit in een hoekje, verlossing komt met pijn en littekens en wordt gezien door mensen die lijden. En het is dichterbij dan je denkt – daarmee is het in eerste instantie teleurstellend want waar is het tromgeroffel en het feest en in tweede instantie bevrijdend omdat het echter is en misschien wel blijvender.
Hoe ontstaat vrede? In al die mensen die wereldwijd elkaar proberen de hand te geven, dwars door alle verdeeldheid heen. Hoe verandert klimaat? Door al die mensen en initiatieven die zoeken naar oplossingen, die communities vormen die elkaar kunnen helpen in tijden van nood. De grote schaal is marginaal als het aankomt op werkelijke verandering. De grote schaal is een gevolg niet een begin, de grote schaal is van God, hoop erop, streef ernaar, maar verlies nooit het zicht op vandaag en morgen – anders nagel je nog de oplossing of verlossing aan een kruis.
Het is de interpretatie van verlossing zoals die door Jezus van Nazareth de wereld in wordt geholpen – een beeld van de aanwezigheid van het goddelijke, van God in de wereld en eentje waar ik in ben gaan geloven en mijn hoop op heb gesteld. En daarom ook vandaag weer en dit weekend, de ogen open voor die plekken, die setting, die mensen waar de redding die je hoopte, allang begonnen is. En je dan daar maar bij aan sluiten, aan mee bouwen, onderdeel van zijn.
Tot zover deze gedachte, misschien raakt die ergens aan in je eigen leven of denken, misschien is het abacadabra – dan is er maandag weer een nieuwe popupgedachte en is er altijd nog dit: vrede gewenst, en alle goeds.