Bijzondere wegen
Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.
Tekst onder afbeelding
Bijzondere wegen – PopUpGedachte donderdag 10 juli 2025
Het gaat lang niet altijd zoals je zou willen. Niet alleen dat je dan de ambitie hebt om élke morgen om zes uur op te staan en dan zo tegen het einde van het seizoen er zomaar drie achter elkaar laat lopen. Omdat het blijkbaar tijd is voor een pauze. Dat is natuurlijk prima. Er zijn echter ook dingen die moeilijker zijn te verteren. Dat vrienden je in de steek laten of dat familie je zo beroerd behandelt, dat je daar de rest van je leven last van hebt. Je wordt dan het leven ingestuurd met een rugzak waar je u tegen zegt. Oneerlijk kan dat voelen, want de achterstand is groot. Achterstand op anderen die dan wel veilig gehecht of iets dergelijks in de wereld staan.
In het verhaal van vandaag wordt de achterstand omgekeerd – en sowieso in die bijbelse teksten gaan mensen bijzondere wegen. Misschien wel in alle religieuze teksten. Het zijn dan de kinderlozen die juist ouders worden op ogenschijnlijk veel te hoge leeftijd, van mensen die de geschiedenis bepalen. Of de mensen die altijd outsider waren, die opeens een centrale rol krijgen. De hele tijd hetzelfde – tot en met de Messias, de rabbi zelf toe. Ook zo’n outsider, die als baby al moest vluchten voor een dictator en in z’n leven soms volle zalen trok, dan weer in de steek werd gelaten, maar zich altijd ophield aan de rand. En als hij dan uiteindelijk naar het centrum komt, is dat om te worden geëxectueerd.
Bijzondere wegen. Ik weet niet op welke bijzondere wegen jij bent terechtgekomen. Ik had zelf nooit gedacht hier te zullen zijn waar ik ben. En ben onwijs dankbaar en voel me zwaar bevoorrecht. Dat is niet het geluk van iedereen, dat je op een plek terechtkomt waar je je bevoorrecht voelt. Maar het kan zomaar, dat ongedachte wegen je brengen op plekken waar je precies moest zijn – ook al waren de pijnlijke situaties die je daar brachten, verre van ok.
Vandaag het voorbeeld van Jozef. De op één na jongste in een groot jongensgezin, oogappeltje van zijn vader en sociaal niet altijd even handig. Omhooggevallen ijdeltuit, lastig joch. In elk geval werd hij nog net niet vermoord door z’n broers, al scheelde het weinig. Maar verkocht als slaaf. Z’n broers hielden er wat geld aan over – probleem opgelost. Aan vader verteld dat ‘ie was verscheurd. In Egypte terechtgekomen, blijken zijn voorspellende gavfen en ambitieuze dromen goed van pas te komen. Als onderkoning organiseert hij dat het land de graanschuur van de wereld in hongersnood wordt. En zijn broers komen graan halen, zonder hem te herkennen. Als hij zich uiteindelijk bekendmaakt, gaat dat zo:
““Ik ben Jozef, de broer die gij naar Egypte verkocht hebt.
Ge hoeft niet zo terneergeslagen te zijn
en u zelf niet meer te verwijten,
dat ge mij hierheen verkocht hebt,
want God heeft mij voor u uitgezonden
om u in leven te houden.”
Je hoeft niet terneergeslagen te zijn en uzelf niet meer te verwijten. Nou, dat lijkt me nogal een statement. En dan erover heen ‘want God heeft mij voor u uitgezonden, om u in leven te houden’. Ja, ja. De kwaadaardigheid van de broers was Gods middel om de broers te voeden. Natuurlijk. En toch, de keuze om zo tegen je levensweg aan te kijken. Een keuze om niet de morele meetlat te hanteren om broers en zelfs niet de Eeuwige op te meten. Maar resultaat te zien, plek waar je bent, dankbaarheid. En misschien in alle tussentijd: verwachting. Als niet duidelijk is waarom je hier terechtgekomen bent. Die rotsvaste overtuiging van de gelovige dat er wel een reden zal zijn – dat er meer redenen zijn dan alleen het kwaad van de ander, die maken dat je op deze plek terechtgekomen bent. Dat geeft autonomie aan het leven, ook als de ander die wil wegnemen. Bijzondere wegen. Voor Jozef. En voor elk van ons. En je gunt ze niemand – toch gaan we ze allemaal. Op hoop van zegen.
Tot zover vanochtend. Een hele goede donderdag gewenst. En vrede, en alle goeds.